Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

AFLYST! – Sommertur til Viskum Hovedgård

13 august - 18:30 - 21:30

Viskum Hovedgård

Ejeren af Viskum Hovedgård, Jens Petri Petersen, har med stor velvilje imødekommet et ønske fra Lokalhistorisk Forening, om et besøg på Tjeleegnens smukkest beliggende herregård.

I 1695 blev Viskum opkøbt af Skeel slægten på Gammel Estrup. Her indgik den sammen med 6 andre hovedgårde, som en del af Grevskabet Skeel. Fra den tid og frem er den blevet benævnt som en hovedgård.
Noget af det tidligste, hvor stednavnet Viskum optræder, er tilbage i 1442. Her fremgår det, at herregården Viskum fik tilkendt birkerettigheder. Viskum Kirke og Viskum Hovedgård ligger på en landtange, som strækker sig ud i Nørreådalen, hvilket resulterede i, at man tidligere var omkranset af sumpede engdrag, dog ikke mod nordvest. Det er denne beliggenhed, som er årsag til navnet Viskum. Ifølge den vanlige tolkning af stednavne fra middelalderen, er stednavnet Viskum en sammensætning af Wisk og -um, hvilket betyder henholdsvis Sump og hjem, Altså Sumphjem. At der har været mennesker på denne lokalitet langt tidligere, er der ingen tvivl om.

Arkæologiske udgravninger indikerer, at Viskum Hovedgårds oprindelse måske skal søges helt tilbage til yngre stenalder. Alt dette og mere til vil museumsinspektør Turi Thomsen denne aften delagtiggøre os i. Med sin enorme viden og fremragende fortælleevne forstår Turi at tryllebinde os alle. Først vil Jens Petri Petersen dog byde velkommen og fortælle lidt om, hvad Viskum Hovedgård er for en størrelse i dag.

Vi slutter aftenen med et lille traktement, (snitter, øl, vin og vand). Alle er velkommen. Pris medlemmer: 40 kr. – ikke medlemmer: 60 kr.

Print Friendly, PDF & Email

Detaljer

Dato:
13 august
Tidspunkt:
18:30 - 21:30

Sted

Viskum Hovedgård
Østervangsvej 28
Viskum, Tjele 8830 Danmark
+ Google Maps

Arrangør

Tjeleegnens Lokalhistoriske Forening
Telefon:
42251520
E-mail:
karsten@orumnet.dk
Hjemmeside:
https://tjelearkivet.dk