Amtsrådet har afvist Svend Knudsens klage

Gårdejer Vilh. Wøhliche kan herefter overdrage den nedlagte skole til beboerne

Viborg amtsråds kommunal udvalg har afvist den klage, som husmand Svend Knudsen, Over Viskum, indgav til amtsrådet mod Ørum-Viskum-Vejrum sogneråds salg af Over Viskum skole og dens 7 tønder land jordtilliggende til gårdejer Vilh. .Wøhliche, Over Viskum, for 20,000 kr. Grunden til, at Svend Knudsen klagede over sognerådets salg af skolen, var, at han som forpagter af jorden følte sig forbigået, idet han ikke fik lov til at give et tilbud. Sognerådet mente sig forpligtet af et gammelt løfte til beboerne i Over Viskum om, at hvis skolen blev nedlagt, skulle dens lokaler blive stillet til rådighed for befolkningen til afholdelse af møder og lignende. På sognerådets møde i januar vedtog det samlede sogneråd ved enstemmig beslutning at sælge skolen til rådets næstformand, Vilh. Wøhliche, idet Wøhliche forinden beslutningen havde fremsat ønske om ad skænke skolen til beboerne i Over Viskum. Samtidig med, at amtsrådet har afvist klagen fra Svend Knudsen, har Ørum-Viskum-Vejrum kommune fået tilladelse til at sælge skolen og dens jordtilliggende til Vilh. Wøhliche.

E n erklæring fra Svend Knudsen

Svend Knudsen har bedt os optage følgende redegørelse for hans syn på sagen:
 — Jeg står uforstående over for den trufne afgørelse, eftersom jeg som forpagter af jorden gennem 13 år havde afgivet et bud på 1000 kr. højere end Wøhliches både samlet og ved en eventuel deling af jord og bygninger og med samme klausul til beboerne. Jeg overværede forhandlingerne mellem Ørum-Viskum-Vejrums sogneråd og stiftamtmanden og blev vidne til at Wøhliche ændrede stilling og kom med et nyt tilbud gående ud på, at han ville skænke bygningerne fra dags dato, hvilket ikke fremgik af den aftale, han i første omgang fik med sine sogneråds kolleger. Samtidig med, at give en gave har han plejet egne interesser, og for mig at se står denne sag som et udslag af magtmisbrug fra sognerådets side. Lige meget, hvad det skal koste, sælger man til sig selv, i dette tilfælde til næstformanden, uden at der overhovedet har været udbudt til offentligt salg, eller uden at der har været taget hensyn til et højere bud fra min side. Det må dog være sognerådets pligt at forvalte kommunens aktiver sådan, at man får den størst mulige pris hjem. At man så påberåber sig, at et enigt sogneråd står bag handelen, gør ikke forseelsen mindre — tværtimod. Tilbage står nu det store spørgsmål: Vil beboerne overhovedet overtage skolen? Det er almindelig kendt, at beboernes flertal ikke kan godkende sognerådets fremgangsmåde i det foreliggende tilfælde. Jeg overvejer at lade indenrigsministeriet se på sagen, og efter dette står det klart for mig, at ombudsmandens område bør udstrækkes til også at omfatte kommunalforvaltningen.
Svend Knudsen.

Købte skolen og gav den bort

Over Viskum skole bevaret som sognets samlingssted.

Beboerne i Over Viskum får lov at beholde deres skole som samlingssted, men på en lidt anden måde, end de havde tænkt sig.
På Ørum-Vi skum-Vejrum sognerådsmøde godkendte sognerådet, at skolen med dens 7 tønder land jord- tilliggende blev solgt til gårdejer Vilhelm Wøhliche, Over Viskum, for 20,000 kr. Wøhliche, der i mere end 30 år har været Over Viskums repræsentant i sognerådet, hvor han er næstformand, har nu foræret skolen til beboerne i Over Viskum, og de har derved fået mulighed for at samles i skolen, der siden opførelsen i 1823 har været et samlingssted for det kulturelle liv i sognet.

Over Viskum skole 1959

Over Viskum skole 1959