Nyt fra Arkivet I en brydningstid
Nyt fra Arkivet
I en brydningstid
2017 indvarsler på flere måder at nye tider er på vej for de lokalhistoriske foreninger.
Nogen vil måske hævde at de nye tider allerede nu har været længe undervejs. Når jeg alligevel fremhæver 2017 som et år, der indvarsler væsentlige ændringer, er det blandt andet fordi der med virkning fra den 1. januar i år er indgået en aftale mellem ABM institutionerne (arkiver, biblioteker, museer) og Copydan om tilgængeliggørelse på internettet via overførsel i digitaliseret form af fotografier i institutionernes samlinger.
Indenfor den kommende treårige periode forventes det at ABM institutionerne har digitaliseret og/eller til-gængeliggjort ca. 4 millioner fotografier. Aftalen har som konsekvens at vores lokalhistoriske arkiv skal have digitaliseret i omegnen af 3000 fotografier senest ved udgangen af 2019.
Det er en proces, der så småt er gået i gang idet vi i øjeblikket er ved at syste-matisere flere tusinde identificerbare fotografier opdelt efter de gamle sogne i det daværende Tjele kommune og kategoriseret under forskellige relevante emner. Arbejdet forventes at skulle pågå endnu nogle få måneder, hvorefter den egentlige digitaliseringsproces kan tage sin begyndelse.
Behovet for at gøre fotografier samt relevante artikler mv. tilgængelige på internettet sker ud fra flere forhold.
Udover at dele udvalgte arkivalier med offentligheden er et tillige ud fra et sikkerhedshensyn således at visse relevante arkivalier på den måde bliver sikret for eftertiden.
I den bedste af alle verdener skulle hvert eneste dokument som arkivet råder over digitaliseres.
En proces der nok må anses for noget urealistisk.
Behovet for at digitalisere institutionernes fotografier er formentlig blot indledningen til en udviklingsproces, der over tid – også for lokalarkivernes vedkommende – må forventes at gøre brug af virtual reality, herunder 3 eller endog 4 dimensional tilgængelighed.
Den teknologiske virkelighed må til gengæld ikke erstatte de mere personlige relationer der forekommer eksempelvis når folk udefra aflægger arkivet besøg, hvad enten det er for at aflevere noget værdifuldt materiale eller søge oplysninger om dette eller hint – eller bare for at få en snak og en kop kaffe.
Den 26. april i år inviterede vi til ”Åbent Hus”. Et arrangement der var vel besøgt (ca. 70 besøgende) og som vi oplevede som meget vellykket. Ikke mindst takket være de mange frivillige der hjalp til både med bagning og med at varetage en række praktiske opgaver.
Udover de udfordringer der følger af den teknologiske udvikling har vi gennem en ihærdig indsats fra blandt andre fhv. arkivleder Sv. Haakon Jensen og bestyrelsesformand Knud Østergaard fået bragt 10 tidligere sognesten hjem til arkivet. Stenene, som tidligere stod foran rådhuset, forventes efter en renovering at blive opstillet foran arkivet.
Endelig ser vi frem til et formaliseret samarbejde med Ældresagen hen over efterår og vinter i form af lokalhistoriske byvandringer i det tidligere Tjele kommune.
Arkivleder Jimmy Fisker