KEND DIN BY OG DIT SOGN
I samarbejde med ældresagen vil Lokalarkivet over de kommende år medvirke til at udbrede kendskabet til lokalområdets kultur, steder og historie. Initiativet vil blive forankret i et fælles projekt med arbejdstitlen ”Kend din by og dit sogn”.
Historisk baggrund:
Den 1. januar 2007 ophørte den daværende Tjele kommune som selvstændig kommune som et resultat af den daværende strukturreform. Der har været 4
kommunale og amtskommunale reformer i Danmark. Den første reform var amtsreformen fra 1662, hvor de 49 tidligere len blev omdannet til amter. Den næste reform var amtsreformen af 1793, hvor de 49 amter blev omlagt til 24 nye amter. Med kommunalreformen fra 1970 blev skellet mellem sognekommuner og købstæder bortskaffet, hvorved de hidtidige godt 1300 kommuner blev reduceret til 275. Endelig markerede strukturreformen fra 2007 et farvel til amterne, der blev erstattet af 5 nye regioner mens antallet af kommuner blev reduceret til de nuværende 98.
14 sogne
Indtil 1970 bestod Tjele af 14 sogne:
BIGUM SOGN
NR.VINGE SOGN
VEJRUM SOGN
HAMMERSHØJ SOGN
PEDERSTRUP SOGN
VISKUM SOGN
KVORNING SOGN
RØDDING SOGN
VORNING SOGN
LINDUM SOGN
TJELE SOGN
ØRUM SOGN
LØVEL SOGN
VAMMEN SOGN
Og … af 4 sognekommuner:
*Ørum-Vejrum-Viskum
*Vammen-Lindum-Bigum
*Vorning-Kvorning-Hammershøj
*Rødding-Løvel-Pederstrup”
Når en kommunalreform eller strukturreform gennemføres bliver mindre enheder i sagens natur til større enheder. Noget af nærheden og intimiteten borgerne imellem samt borgere og beslutningstagere imellem forsvinder uvægerligt. Der bliver længere til det politiske niveau og i en vis forstand også længere til naboerne.
Som nye generationer kommer til reduceres desuden ofte kendskabet til og respekten for det fællesskab og de værdier der tidligere har været fremherskende. Det samme gælder for kendskabet til den historie og kultur, der gennem generationer har formet det enkelte menneske. Og, hvad værre er … forståelsen for at historien/forhistorien er det stof vi alle er vundet af mindskes eller forekommer irrelevant.
Formålet med dette projekt er derfor blandt andet at styrke kendskabet til og betydningen af de historier, sagn og myter de gamle sogne rummer. Som psykologiprofessor og forfatter Svend Brinkmann udtrykker det, ligger vi i alt for høj grad under for en udviklingstrang (- og tvang) som gør os blinde for de væsentligste ting i livet, som eksempelvis pligtfølelse, værdighed og sindsro.
I vores stadige stræben efter hele tiden at flytte os nye steder hen glemmer vi, at vi ikke alene har fødder, men også rødder. Det handler nogle gange om at tage nej-hatten på og stå fast.
Projektets indhold
Indholdet af projektet vil komme til at bestå af en række foredrag om de enkelte sognes særpræg og historie kombineret med guidede ture rundt i de pågældende lokalområder.
Projektet, der vil tage afsæt i Tjeleegnens Lokalhistoriske arkiv i Ørum, vil strække sig over en 3-årig periode med to foredrag og byvandringer henholdsvis forår og efterår i tidsrummet 2018 til 2020 inkl.
Det første foredrag forventes afholdt i april 2018.
I tilknytning til de enkelte foredrag forventes der arrangeret buskørsel på tværs af Tjeleegnen, således at personer der ikke har nem adgang til offentlig transport eller egen bil kan blive kørt til og fra Ørum. Tilsvarende vil der blive udbudt særarrangementer til fordel for beboere på plejehjem og i ældreboliger.
Jimmy Fisker, Arkivleder