Tjele på langs 2022
(Den 14. bog)

FAKTA
ISBN 978-87-995858-4-7
Bogen er udgivet november 2022
Sidetal: 210
600 eksemplarer

Omslagsbillede:
Collage med billeder fra bogens artikler.

 


Lidt om indholdet:

Uanset om man er til morskab, hygge, minder, drama eller viden, så er der meget at hente i de 15 artikler, som denne udgave af “Tjele på langs” kan byde på.

Rikke fra ALT for damerne
ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, beretter om sin barndom i Kvorning. Vi kommer med ind i hendes glimrende og morsomme beskrivelse af opvækst og skolegang i en helt almindelig og typisk familie og landsby, som mange sikkert vil kunne nikke genkendende til.

Jonna Bach har også denne gang bidraget med en velskrevet artikel fra Løvel. Der er folk, der bestrider deres job, og så er der dem, der gør det – OG så meget andet ekstra. Erling Thorup er den tidligere købmand og ildsjæl fra Løvel, som på mange måder har bidraget til omsorg og festivitas i sit lokalområde.

Vi har i år en del artikler fra Hammershøj. Hans Engberg har skrevet en artikel om det gamle apoteks fødsel. Byens borgere, læge og dyrlæge måtte kæmpe hårdt, men til sidst gav det pote, og apoteket kunne opføres.

Mystik og overtro
Den unge historiestuderende Kasper Thomsen fra Ørum giver os indblik i, hvorfor vores forfædre troede på mystiske hændelser og overgav sig til overtro. Der var makabre levende begravelser (af dyr), han forklarer, hvorfor man tog varsler….. og var der egentligt et uhyre i Tjele Langsø? Kasper Thomsen giver os et levende indblik i vinterens sysleliv med alle de gøremål, jævne mennesker var nødsaget til at bruge tiden på.

Erik Bottke, der voksede op i Hammershøj, fører os tilbage til efterkrigstidens barndom i 1950’ernes Danmark med sparsommelighed, nye metoder og læreplaner. Om lærere, der også forstod at inddrage de unge i Hammershøj i foreningslivet, og om hvordan det gik hans klassekammerater.

Ringer og graver ved Bigum Kirke
Bigum Kirke udmærkede sig i mange år ved at have den samme graverfamilie tilknyttet. I mange år var det Søren og Jenny Halskov, der passede jobbet, og én af deres 11 børn, Ingrid Stage, fortæller medrivende om, at det bestemt ikke var en loppetjans og absolut heller ikke et vellønnet hverv. Der skulle fyres midt om natten i kirken, kastes grave i al slags vejr, også uagtet at der var tocifrede frostgrader, og ve det barn, der forsømte at cykle ned og få ringet i tide. Men hele børneflokken var ordentligt opdraget og deltog i “graverlivet” omkring Bigum kirke.

Et møbelhus i Kvorning
Hans Engberg har med finurlighed nedfældet Edith Bay Nielsens gode historie om det egnskendte Kvorning Møbelhus. De første forretningstjenester blev udført af Erik Bay Nielsen fra hans knallert. Ægteparret forstod sig på service og på at opdage tendenser i tiden, hvilket de med dygtighed udnyttede til at opbygge et møbelhus i Kvorning, hvorom der i årtier stod stor respekt.

Midt i 1950’erne var der stadig en lille skole i Ø, der underviste egnens børn. Arne Verner Jensen/Nørbæk fortæller i beretningen fra sin skoletid bl.a. om, hvordan lærer Hoppe, assisteret af sin hustru, med stor dygtighed forstod at lave medrivende undervisning med ganske få og enkle midler.

Der er sket en rivende udvikling i den danske folkeskole. Richard Ammitsbøl fortæller med historisk vid om udviklingen på Hammershøj Skole fra 1970 til nu. Artiklen er rigt illustreret med billeder af undervisningsremedier, der nok kan vække minder hos mange læsere.

Da der var købmand i Nr. Vinge
I dag suser vi nok oftest afsted gennem Nr. Vinge uden at ane, at her – midt i landsbyen – havde et driftigt ægtepar en gang med snilde og dygtighed opbygget en købmandsforretning. Helge Bach Christensen giver os et indblik i sine bedsteforældres livsværk. De begyndte som møllere på Vinge Mølle omkring år 1900 og endte som købmænd med hjemmebygget disk med dybe skuffer fyldt med lækkerier.

Fra lerfade til kongeligt porcelæn
Der er kærlighed for alle skillingerne i Christian Wammens drama-dokumentar om bondedatteren Maren fra Vejrum, der bliver frue på Bruunshaab Klædefabrik gennem sit ægteskab med fabrikanten. De bliver viet af den berømte digterpræst Steen St. Blicher. Maren, som er opdraget til et jævnt liv med hårdt arbejde og grove lerfade, får nu en tilværelse med tjenestefolk og kongeligt porcelæn.

Fra Vejrumbro bevæger vi os til Vingevej. Per Vester og Jørgen Jensen fortæller dygtigt om tilblivelsen af Shell Farm, som en overgang var kommunens største arbejdsplads, og om dens endeligt, som ikke blev så sørgelig endda.

Redaktionens grand old man og woman, Knud Erik Risager og Lene Hove, fortæller om tilblivelsen af “Tjele på langs”
I 1997, da årbogen i år kan runde sit 25-års jubilæum. Der er i årenes løb udkommet hele 14 bøger, hvor cirka 100 forskellige skribenter har bidraget til 168 meget forskelligartede artikler om dette og hint fra den gamle Tjele Kommune. Der er i de 25 år trykt over 12.000 eksemplarer af årbogen, hvilket tyder på stor interesse og opbakning.

Historien om tilblivelsen af landets eneste skakefterskole beliggende i Hammershøj fortjener også at blive fortalt. Hans Engberg har skrevet artiklen med hjælp fra Elisabeth Frausing samt en tidligere elev og lærer.

Slutteligt indeholder årbogen en vanlig veldokumenteret artikel fra mølleeksperten Anne Marie Lebech-Sørensen. Denne gang fortæller hun historien om Velds Mølle med dens mange ejere og beboere, fra dengang det, der begyndte som ren mølledrift, til sidst blev til Velds Møbelfabrik.

Bogen, der er på 210 sider, er rigt illustreret med mange fotos i farver.

Indhold
TJELE PÅ LANGS 2022 – BOG 14

Forord
Af redaktionen

Drømmen var at have de samme gulerodsbukser som de andre piger
og undgå nogen form for afvigelse
Af Rikke Dal Støttrup

Købmanden, der solgte livsglæde – pænt pakket ind i høflighed og charme!
Af Jonna Bach

Et forrådskammer
Af Hans Engberg

Bondeånden på Tjeleegnen
Af Kasper Thomsen

Den sidste 1. klasse på Hammershøj Skole, der afsluttede skoleforløbet med præliminæreksamen
Af Erik Bottke

Fortællinger om arbejdet som ringer og graver ved Bigum Kirke
Af Ingrid Stage

En forretning bliver til – og den lukker
Af Edith Bay Nielsen og Hans Engberg

Ø-Skole – jeg har selv været der!
Af Arne Nørbæk

Skolen i Hammershøj fra 1970 til nu
Af Richard Ammitzbøll

Fra mølledrift til købmandshandel
Af Helge Bach Christensen

Fra bondepige i Vejrum til frue på Bruunshaab
Af Christian Wammen

Shell Farm
Af Per Vester og Jørgen Jensen

“Tjele på langs” fylder 25 år
Af Knud Erik Riisager og Lene Hove

Tjele Efterskole – verdens første skakefterskole
Af Elisabeth Frausing og Hans Engberg

Møller i den tidligere Tjele Kommune. Del 5
Af Anna Marie Lebech-Sørensen

Indeks for “Tjele på langs” 1997-2022

Forfatterindeks for “Tjele på langs” 1997-2022