Tjele på langs 2018

(Den 12. bog)

Tolvte udgave af “Tjele på langs”

FAKTA

ISBN 978-87-995858-2-3

Bogen er udgivet november 2018

Sidetal: 232

600 eksemplarer (se billeder og avisomtale her)

 

Omslagsbillede:
En stolt dag på Hammershøj Mejeri i efteråret 1961, hvor de første tankbiler præsenteres. De var af mærket Bedford. Fotoet, som er udlånt af Jette Skive, relaterer til artiklen “Fra hestevogn til tankbil. Træk fra min barndom og ungdom på Hammershøj Mejeri”.

Lidt om indholdet:
Tidligere formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage er opvokset på et husmandssted i Bigum i en søskendeflok på elleve. Hun fortæller i bogen om, hvordan denne barndom formede hende til den senere tillidspost. Tjele Musikskole eksisterede fra 1983-1996. Beate Hammer Christensen og Jørgen Hagsholm fortæller historien om denne institution, som med sit rige udbud af musikoplevelser var til glæde for hele lokalsamfundet. Jonna Bach fortæller om Pigen fra Løvel, som i 1885 fik en dom for majestætsfornærmelse samt om et smukt venskab mellem to stærke kvinder, som trods stor forskellighed forblev venner gennem 80 år.

Knud Erik Riisager bidrager med historien bag mindestenen i Hammershøj, der bærer navnene Maren og Thomas Jensen. De står bag oprettelsen af en Stiftelse for ubemidlede sognebørn, som blev oprettet i 1933. Hans Engberg har skrevet en munter fortælling om, hvordan det gik for sig, da Tjele fik postnummeret 8830. Karsten Sørensen tager os med til sin læretid som smed i Ørum. Med stort lune hører vi om mange pudsige hændelser fra læretiden hos smedemester C.C. Christensen. Anna Marie Lebech-Sørensen fortæller om sin families sociale rejse fra at være fattige, omflakkende mennesker til at blive solide borgere.

Rådmand i Aarhus, Jette Skive, er opvokset på Hammershøj Mejeri. I et kærligt portræt fortæller hun om sin opvækst i den driftige stationsby. Arne Bech Sørensen var i mange år leder af Tjele Kommunale Ungdomsskole. Han giver et historisk rids over skolens 37-årige virke. Finn Pilgaard Vinter var blandt de medarbejdere, som rykkede teltpælene op på Sjælland for at arbejde på Forskningscenter Foulum, vi får hans historie om at drage mod vest. Ib Trankjær var dreng i Hammershøj i 1940-erne. Med stor detaljerigdom husker han tilbage på de mange gode oplevelser fra drengetiden.

Indhold
TJELE PÅ LANGS 2018 – BOG 12

Forord
Af Mads Panny

Fra kakkelovnskrog i Bigum til formandskontor på Frederiksberg
Af Ingrid Stage

Da musikken kom til Tjele Kommune
Af Beate Hammer Christensen og Jørgen Hagsholm

En kvinde, der mindes med ære…
Bagom Pigen fra Løvel
Af Jonna Bach

Thomas Jensen og Maren Andersen
Af Knud Erik Riisager

Ungdomsskoleglimt
Tjele Kommunale Ungdomsskoles rødder, vækst og virksomhed
Af Arne Bech Sørensen

30 år med 8830
En fortælling om postnummerreformen i Tjele kommune i 1988
Af Hans Engberg

Omkring ambolten
Hændelser og fortællinger fra min læretid som smed
Af Karsten Sørensen

“Flid er Lykkens Moder, og Vorherre giver den flittige alt”
Af Anna Marie Lebech-Sørensen

Fra hestevogn til tankbil
Træk fra min barndom og ungdom på Hammershøj Mejeri
Af Jette Skive

Den gang vi drog mod vest
Af Finn Pilgaard Vinther

Et smukt og livsvarigt venskab
Af Jonna Bach

Dreng i Hammershøj i 1940-erne
Af Ib Trankjær

Børge Larsen in memoriam

Indeks for ”Tjele på langs” 1997-2018

Forfatterindeks for ”Tjele på langs” 1997-2018